10 Handige feiten om te weten over het Belgische onderwijssysteem
- Home
- Blogs, nieuws en agenda
- 10 Handige feiten om te weten over het Belgische onderwijssysteem
- Taaldiversiteit: het Belgische onderwijssysteem staat bekend om zijn taaldiversiteit. Het land heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Deze taalkundige diversiteit weerspiegelt zich in de structuur van het onderwijssysteem, met aparte gemeenschappen voor elke taal.
Regionale verdeling: Het onderwijssysteem is verdeeld langs regionale lijnen, met aparte regio's voor de Nederlandstalige gemeenschap (Vlaanderen), de Franstalige gemeenschap (Wallonië) en de Duitstalige gemeenschap (een klein gebied in het oosten van het land).
Leerplicht: onderwijs is verplicht voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Er kunnen echter variaties zijn in de structuur en inhoud van het onderwijs in de verschillende gemeenschappen en regio's.
Kleuteronderwijs: Er is kleuteronderwijs beschikbaar voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Dit onderwijs is niet verplicht. Het richt zich op de vroege ontwikkeling van kinderen, socialisatie en het voorbereiden van de kleuters de lagere school.
Basisonderwijs: Het basisonderwijs duurt zes jaar en wordt gegeven in het Nederlands of Frans, afhankelijk van de taalregio.
Secundair Onderwijs: Het secundair onderwijs volgt op het basisonderwijs en duurt doorgaans zes jaar. Het biedt verschillende richtingen, waaronder algemeen, technisch en beroepsonderwijs, die aansluiten bij diverse interesses en loopbaandoelen van studenten. Verscheidenheid aan onderwijsvormen: het secundair onderwijs omvat algemeen secundair onderwijs (ASO), technisch secundair onderwijs (TSO), beroepssecundair onderwijs (BSO) en kunstsecundair onderwijs (KSO).
Hoger onderwijs: België heeft een breed scala aan hoger onderwijsinstellingen, waaronder universiteiten, hogescholen en kunstacademies. Het hoger onderwijs wordt beheerd door de gemeenschappen en regio's.
Tweetalig onderwijs in Brussel: in Brussel, een officieel tweetalige regio (Nederlands en Frans), zijn er tweetalige onderwijsopties beschikbaar voor studenten, die de taalkundige diversiteit van de stad weerspiegelen.
Autonomie van gemeenschappen: elke taalgemeenschap (Nederlandstalig, Franstalig en Duitstalig) heeft een aanzienlijke mate van autonomie over haar onderwijssysteem. Dit omvat controle over het ontwikkelen van het curriculum, de opleiding van leraren en onderwijspolitiek.
België heeft verschillende internationale scholen die gericht zijn op expat-gemeenschappen. Zij bieden onderwijs aan in talen die niet tot de officiële Belgische talen behoren.
Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.
Wij vertellen u graag meer over onze unieke werkwijze.