Hoe ziet een dag als Belgische huisarts eruit?
- Home
- Blogs, nieuws en agenda
- Hoe ziet een dag als Belgische huisarts eruit?
Hoe ziet een dag als huisarts eruit?
In België
Als huisarts in België is het dagelijkse leven dynamisch en gevarieerd, met een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden.
Hier is een overzicht van hoe een typische dag eruit zou kunnen zien:
Praktijkbeheer: Veel huisartsen hebben hun eigen privépraktijk of een groepspraktijk. De dag begint vaak met administratieve taken, zoals het controleren van patiëntendossiers, het beheren van afspraken en het opvolgen van facturering en verzekeringen.
Raadplegingen: Het grootste deel van de dag bestaat uit het zien van patiënten tijdens raadplegingen. De tijdsverdeling is vaak raadplegingen in de ochtend (bv. 9-12 uur) en daarna ook nog raadplegingen in de avond (bv. 17 – 19/20 uur). De huisarts luistert naar de symptomen, voert lichamelijk onderzoek uit, stelt diagnoses en stelt behandelplannen op. Dit omvat het voorschrijven van medicijnen, het doorverwijzen naar specialisten indien nodig en het geven van leefstijladviezen. 1 consult duur ongeveer tussen de 10 tot 30 min. Technische zaken (ECG, gynaeco, kleine ingrepen) kan een huisarts zelf doen, indien gewenst.
Telefonische raadpleging: de huisarts geeft medisch advies en begeleiding. Schrijft indien nodig recepten voor of een verwijzing naar het ziekenhuis. Ook vind het bespreken van lab resultaten of het opvolgen van een eerdere behandeling plaats.
Huisbezoeken: In sommige gevallen, vooral bij oudere patiënten, is het noodzakelijk dat de huisarts huisbezoeken aflegt. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor patiënten die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen vanwege mobiliteitsproblemen of ernstige ziekte. Huisbezoeken worden op dit moment door veel praktijken tot een minimum beperkt. Rust en verzorgingshuizen worden bezocht.
Spoedgevallen: Huisartsen hebben ook te maken met spoedgevallen die zich tijdens de raadplegingen kunnen voordoen. Ze moeten snel handelen en de juiste medische interventies toepassen om de patiënt te stabiliseren voordat er indien nodig een ziekenhuisopname of doorverwijzing plaatsvindt.
Diensten: Elke praktijk in België dient bereikbaar te zijn tot 19 uur. Tevens afhankelijk van het aantal artsen in de regio moet een huisarts gemiddeld 1 weekenddienst (van 8 á 12 uur) en 2 nachtdiensten per maand draaien.
Overleg en samenwerking: Huisartsen werken vaak samen met andere zorgverleners, zoals specialisten, verpleegkundigen en andere paramedische professionals. Ze kunnen overleggen over complexe gevallen, doorverwijzingen regelen of patiënten opvolgen na ziekenhuisopnames.
Continu leren en bijscholing: Om op de hoogte te blijven van de nieuwste medische ontwikkelingen en best practices, besteden huisartsen ook tijd aan voortdurende professionele ontwikkeling. Ze kunnen deelnemen aan nascholingsprogramma's, medische conferenties bijwonen of wetenschappelijke literatuur lezen. Het dagelijkse leven van een huisarts kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de praktijk, de locatie en het aantal patiënten. Flexibiliteit, empathie en goede communicatievaardigheden zijn essentieel in dit beroep
Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.
Wij vertellen u graag meer over onze unieke werkwijze.