Hoe tolerant zijn Nederlanders en waar blijkt dat uit?

Terug naar overzicht

Veel mensen van buiten Nederland kiezen ervoor om in Nederland te verblijven als expat of zelfs te emigreren naar Nederland. Naast de financiële voordelen en centrale ligging in Europa kiezen velen voor Nederland vanwege de open cultuur en tolerantie. Maar wat is de mate van tolerantie in Nederland en waar blijkt dit uit?

Nederland staat bekend als een tolerant land, wat betekent dat er een algemene houding is van respect en acceptatie van diversiteit, zoals verschillen in cultuur, religie, seksualiteit, enzovoorts. Het is een land waar mensen vrij zijn om hun eigen keuzes te maken en zichzelf te zijn zonder al te veel sociale druk of beperkingen. Dat gezegd hebbende, er zijn wel uitdagingen op het gebied van tolerantie en diversiteit en er zijn nog steeds maatschappelijke kwesties waarover meningsverschillen bestaan. Over het algemeen staat Nederland echter bekend om zijn open en tolerante samenleving.

In de Gender Equality Index 2020, die gebaseerd is op gegevens uit 2018, behaalde Zweden opnieuw de hoogste score van 84, gevolgd door Denemarken met 77 en Frankrijk met 75. Nederland behaalde de vijfde plaats met een score van 74. Hoewel Denemarken en Nederland veel overeenkomsten hebben, zowel qua land als cultuur, zijn er ook verschillen tussen deze landen.

Wat betreft tolerantie, blinkt Nederland uit op verschillende gebieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • LHBTQ+*-rechten: Nederland was het eerste land ter wereld dat het huwelijk openstelde voor homoseksuele stellen. Daarnaast heeft Nederland een zeer actieve LHBTQ+-gemeenschap en worden LHBTQ+-rechten over het algemeen goed beschermd.
  • Multiculturele samenleving: Nederland is een multiculturele samenleving en heeft een lange geschiedenis van immigratie. Ondanks enkele uitdagingen op het gebied van integratie en discriminatie, is Nederland erin geslaagd om verschillende culturen en religies te integreren in de samenleving.
  • Drugsbeleid: Nederland is beroemd om zijn gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs, wat betekent dat de verkoop en het bezit van kleine hoeveelheden drugs zijn toegestaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de drugsgerelateerde criminaliteit laag is in vergelijking met andere landen.
  • Vrijheid van meningsuiting: Nederland heeft een sterke traditie van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Dit betekent dat mensen vrij zijn om hun mening te uiten, zelfs als deze controversieel is.

Kortom, Nederland is een voorloper op het gebied van tolerantie, waarbij specifieke nadruk wordt gelegd op de bescherming van LHBTQ+-rechten, de succesvolle integratie van verschillende culturen en religies, het unieke drugsbeleid en de stevige handhaving van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

*Waar staan de letters LHBTIQ+ voor? L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.

 


Meer weten?

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.
Wij vertellen u graag meer over onze unieke werkwijze. 

   Vragen?
Hoe tolerant zijn Nederlanders en waar blijkt dat uit?
Heeft u een vraag?